sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Being zen - mielikuvaharjoituksia

Vaikka ei olisi kovin "henkinen" ihminen, on varmasti törmännyt tutkimustuloksiin, miten mieli vaikuttaa ruumiiseen - ja päinvastoin. Tiedossa on, että vatsassa on tavallaan toiset aivot, ja viimeisten tutkimusten mukaan jopa masennus voi johtua vatsan epätasapainosta. Moni tietää, että stressi nostaa kortisolitasoja, mikä tahtoo taas kasvattaa vararengasta keskivartaloon. Esimerkkejä löytyy.

Ennen tätä kokemusta koko tämä mieli - ruumis-kuvio on ollut minulle hieman epämääräinen, ehkä epäuskottavakin. Nyt kun seurailen jalkani "omaa elämää" sana todella tulee lihaksi.

fitness
Sunnuntaiaamun treenin loppuvenytykset
Vaikka tietoiselle minulle kipeä jalkani on hyvin rakas ja todella tarpeellinen, alitajuinen minuni on siis alkanut syrjiä sitä. Se on sitä mieltä, että jalka on jo pitkään ollut surkea ruumiinosa, joka ei ole hoitanut hommiaan vaan aiheuttanut huolta ja vaivaa. Jalasta kannattaisi siis luopua, tai ainakin panostaa siihen mahdollisimman vähän. Esim. lämmitys laitetaan kortille. Keskitytään nyt vaan näihin muihin "parempiin" ruumiinosiin.

Fysiikan lisäksi on siis aika aloittaa mielen treenaaminen. Olen käynyt pari vuotta sitten jo mindfulness-kurssin, jonka oppeja olen silloin tällöin hyödyntänyt. Mindfulnessin juuret ovat zen-buddhalaisessa meditaatiossa, mutta kyseessä ei ole uskonto tai ismi, vaan rentoutus- ja stressinhallintamenetelmä. Usein mindfulnessia kuvataan tietoisuustaidoiksi ja hyväksyväksi tietoiseksi läsnäoloksi.

Toisin kuin monia muita trendi-ilmiöitä, jollainen mindfulnesskin kieltämättä on, tätä on myös paljon tutkittu. Useissa tutkimuksissa on todettu, että mindfulness auttaa toipumaan vammoista, etenkin kipua aiheuttavisti, nopeammin. Useat urheilijat kertovat myös saaneensa siitä apua niin harjoitteluun, kuin voittojen ja tappioiden käsittelyyn. Tulokset vaativat kuitenkin päivittäistä harjoittelua, jotta aivoissa tapahtuu aidosti muutoksia.

Nyt olen siis kaivanut esille vanhat kurssipaperit sekä iTunesista muutamia mindfulness-ohjauksia. Nettihän on todellinen aarreaitta mindfulnessista kiinnostuneille. Löytyy vinkkejä, harjoitusmalleja, mutta myös valmiita ohjattuja harjoituksia.

Itse olen kokeillut nyt iTunes U:n (Applen opetusohjelmat, usein amerikkalaisissa yliopistoissa tehtyjä) bodyscan-harjoituksia, joissa käydään läpi kehoa tietoisesti. Jo lähtökohta näissä on vartalon hyväksyntään ohjaava: aluksi keskitytään  olemaan kiitollisia siitä, mihin kaikkeen oma ruumis pystyy. Tämän jälkeen ollaan 20-30 minuuttia todella läsnä omassa kehossa.

Liikuntahan on oivallinen tapa tulla tutuksi oman kehon kanssa, mutta muutaman kokeilun jälkeen olen valmis suosittelemaan myös tällaista treeniä kenelle tahansa tavoitteellisemmin harjoittelevalle. Seuraan kiinnostuksella, miten harjoittelu toimii, muuttuvatko aivojen radat huomattavasti, näkyvätkö tulokset jalan kunnossa tai muussa treenissä. Ehkä tästä tulee pysyvä treenimuoto muun rinnalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti