maanantai 16. marraskuuta 2015

Purkasta puhallettu akilles

Kaksi viikkoa on vierähtänyt akillesjänteen korjausleikkauksesta. Olin taas onnekas: leikkaushaava parani hyvin. Olen lukenut, että jopa 30 % vastaavista akillesleikkaushaavoista tulehtuu. Tulehdusriski toki kasvaa uusintaleikkauksissa.

Kyynärsauvat
Työntekoa kipsi ei haittaa. Kun sen ja kepit laittaa
palaveripöydän alle kukaan ei muista - ei edes itse!
Tikit otettiin pois pari päivää sitten, ja samalle päivälle onnistuin saamaan ajan myös lääkärilleni Eero Hirvensalolle – yksityispuolelle, Terveystaloon. HUS:n prosessi köhi tälläkin kertaa: lääkärin ohjeen mukaan tarkastus piti olla 2 – 3 viikon kuluttua, HUS löysi ajan viiden viikon päähän. 

Kun soitin asiasta, tarjottiin tilalle erikoistuvan ortopedin vastaanottoa. Kiitos ei, en usko, että tässä kohtaa ”syö kanaa” –tyyppiset ohjeet antavat enää paljon lisäarvoa hoidolle.

Sivuhuomautuksena muuten, että julkisen sairaanhoidon käynti maksaa noin 30€ ja yksityinen Kela-korvauksella 70€. 40€ ei mielestäni ole ihan mahdoton raha siitä, että saa lääkärin asiantuntemuksen käyttöönsä silloin, kun sitä tarvitsee. Toki näin joustava mahdollisuus on etenkin tässä pääkaupunkiseudulla.



No sitten jänne ja sen hoito. Voidaan todeta, että Haglundin kantapään mekaaninen rasitus yhdistettynä muutaman kortisonipiikin haurastavaan vaikutukseen tekee aika surkeaa jälkeä akillesjänteelle. Jänne oli revennyt tammikuussa eri kohdalta kuin aiemmin. Vuosi sitten leikattu kohta oli kunnossa. Akilles oli myös jotenkuten kiinni kantaluussa, mutta löysällä purkkamaisella kudoksella. Missä kohtaa tämä purkka sinne oli kehittynyt, on hieman epäselvää.

Ei niin glamöröösejä hetkiä....
Roskien vientiä vitoskerroksesta
alas kepeillä.
Lääkäri oli siis leikannut purkan pois, materiaalia ainakin oli, ja yhdistänyt päät yhteen. Vahvistukseksi leikattiin pohkeen alaosasta ja akilleen yläosasta suikale, joka on läppänä ommeltu heikomman osan päälle vahvikkeeksi. Läppäosuus tuntuukin tällä hetkellä melkein kipeimmälle kohdalle leikkausalueella.

Nilkka on kipsattu tällä hetkellä lähes 90 asteen kulmaa, mikä on kyllä miellyttävän tuntuista, mutta jatkon kannalta hieman huolestuttavaa. Jänteen pitäisi parantuessaan olla lyhyenä, jotta siihen syntyy myöhemmin tarpeellinen jännitys. Ainakaan se ei ole nyt niin kireä kuin aiemmin, toivottavasti siitä ei tule löysää jatkossa.

Kaikkein ikävintä tässä akillesvammassa on epävarmuus, johon pitää taas tottua. ”Ei sitä taas tiedä, milloin siihen voisi luottaa”, lääkäri tokaisi. Hohhoijaa. No, kepeillä pitää mennä vielä kolme viikkoa, seuraavaan vastaanottoaikaan saakka.

Tai kun kaikki tarttuu kiinni kipsin
tarranauhoihin!
Yhden myönnytyksen sain: saan seisoa kahdella jalalla, kunhan jalka ei mene 90 asteen kulmaan. Pitää askarrella jotain koroketta tai pitää jalkaa edessä – siis seisoa kuin Napoleon… Seisominen, kuten myös varvasjumppa on tarpeen, sillä hermosto-oireeni on tullut takaisin. Varpaat ja jalkaterä tahtovat mennä punakoiksi tai jopa sinisiksi. 

Ilmeisesti reaktio johtuu siitä, että aivot eivät saa viestiä painon tunteesta kipeässä jalassa ja tulkitsee jalan ”poistuneen porukoista”. Sinällään normaali reaktio, jonka voimakkuus vaihtelee – minulla se on melko voimakas. Nyt on tärkeää jumppailla, olla ilman kipsiä mahdollisuuksien mukaan, seisoa eikä siitä aiemmin tekemästäni bodyscan-meditaatiostakaan varmaan haittaa ole.


Muuten kipsiaika on tuntunut tällä kertaa helpommalle, koska tilanteeseen on voinut varautua ja kaikki on niin tuttua. Olen yrittänyt elää mahdollisimman normaalia elämää, missä auttaa hyvä kunto: kepeillä kulkeminen sujuu hyvin ja yläkropan kestävyys siinä kasvaa koko ajan. Kaunis syksy on jatkunut ihanasti vielä marraskuun puolelle. Itsekkäästi toivon, että lumet kiertävät Helsingin vielä pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti